Relationship Between Knowledge and Level of Dietary Compliance In Patients with Hypertension

Iswatun Iswatun, Joko Susanto

Abstract


ABSTRACT

Hypertension is a disease that gets attention from all walks of life, considering that its impact requires comprehensive and integrated long-term treatment, one of which is to run a good diet. Hypertension is a natural way to control blood pressure. This study aims to determine the relationship between knowledge and the level of dietary compliance in patients with hypertension. The design of this study uses Analytical Correlation with a Cross-sectional approach. The samples obtained were 96 by using the purposive sampling technique. The independent variable is knowledge, the dependent variable is hypertension diet. The instrument used in this study was a questionnaire. Data tabulated and analyzed using the Spearmen Rank test with a significance level of <0.05. The result almost half of the respondents had less knowledge (43.8%), more than some who did not comply with their diet (58.3%). The test results obtained p = 0.000 (p <0.05). There is a relationship between knowledge and the level of dietary compliance in patients with hypertension. The participation of health workers is needed in increasing patient knowledge about hypertension diet so that patients can undergo a good diet.

 

Keywords: Knowledge; diet compliance; hypertension.


Keywords


Knowledge; diet compliance; hypertension

Full Text:

PDF

References


El Manan M. Basmi Keluhan-Keluhan Kesehatan Harian Dengan Obat-Obat Alami. Jogyakarta: Flash Books, 2011.

Junaedi E. Hipertensi Kandas Berkat Herbal. Jakarta: F Media, 2013.

Wirawan. Menaklukan Hipertensi dan Diabetes. surabaya: Platinum, 2013.

Prasetyaningrum. Y.I. Hipertensi Bukan Untuk Ditakuti. Jakarta: FMedia, 2014.

Zaenurrohmah DH, Rachmayanti RD. Hubungan pengetahuan dan riwayat hipertensi dengan tindakan pengendalian tekanan darah pada lansia. Stroke 2017; 33: 67.

Kemenkes RI. Pusat Data & Informasi Kementerian Kesehatan RI. Jakarta: Kemenkes RI, 2017.

Kemenkes RI. Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Jakarta: Kemenkes RI, 2014.

Intan SA, Irawati P, Suksesty CE. Hubungan Pengetahuan dan Perilaku Konsumsi Diet Rendah Garam. J Ilm Keperawatan Indones 2020; 3: 1–17.

Niven N. Psikologi Kesehatan. Jakarta: EGC, 2012.

Hernawan, Arifah S. Hubungan Tingkat Pengetahuan Pasien tentang Hipertensi dengan Sikap Kepatuhan dalam Menjalankan Diit Hipertensi di Wilayah Puskesmas Andong Kabupaten Boyolali. Ber Ilmu Keperawatan 2012; 5: 8.

Martini NS, Maria I, Mawaddah NS. Hubungan Tingkat Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Hipertensi Di Puskesmas Astambul. J Keperawatan Suaka Insa 2019; 4: 114–119.

Notoatmodjo S. Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta, 2012.

Wahyuni KI. Hubungan Tingkat Pengetahuan Dengan Kepatuhan Pasien Hipertensi Di Rumah Sakit Anwar Medika. J Ilm Farm Farmasyifa 2021; 4: 87–97.

Santoso P, Ulfa N. Hubungan Pengetahuan Keluarga tentang Diit Hipertensi dengan Kepatuhan Pemberian Diit Hipertensi Pada Lansia (Studi Korelasi Di RT 09 RW 02 Kelurahan Pojok Kec. Mojoroto Kota Kediri). J Ilmu Kesehat 2016; 5: 66–72.

Shanty M. Silent Killer Diseases. Yogyakarta: Java Litena, 2011.

Dalimartha S. Care Your Self Hipertensi. Jakarta: Penebar Plus, 2008.

Aristoteles. Korelasi umur dan jenis kelamin dengan penyakit hipertensi di emergency center unit Rumah Sakit Islam Siti Khadijah Palembang 2017. Indones J Perawat 2018; 3: 9–16.

Wicaksono S. Lansia Dengan Peningkatan Tekanan Darah (Hipertensi) Di Dusun 1 Desa Kembangseri Kecamatan Talang Empat Bengkulu Tengah Tahun 2015. Fak Kedokt dan Ilmu Kesehat Univ Bengkulu 2015; 1–6.

Nuraeni E. Hubungan Usia Dan Jenis Kelamin Beresiko Dengan Kejadian Hipertensi Di Klinik X Kota Tangerang. J JKFT 2019; 4: 1.

Tamamilang CD, Kandou GD, Nelwan JE, et al. Hubungan Antara Umur Dan Aktivitas Fisik Dengan Derajat Hipertensi Di Kota Bitung Sulawesi Utara. Kesmas; 7.

Periode T, Mei D, Waas FL, et al. Hipertensi di setiap Puskesmas se-Provinsi Sulawesi Utara Melalui data. 6.

Wahyuni, Eksanoto D. Hubungan Tingkat Pendidikan Dan Jenis Kelamin Dengan Kejadian Hipertensi Di Kelurahan Jagalan Di Wilayah Kerja Puskesmas Pucangsawit Surakarta. J Ilmu Keperawatan Indones 2013; 1: 112–121.

Mubarok W. Sosiologi Untuk Keperawatan Pengantar Dan Teori. Jakarta: Salemba Medika., 2009.

Notoatmodjo S. Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta, 2011.

Wahyudi DT. Diet knowledge, Self Efficacy and Motivation for Hypertension Prevention Behavior. Int J Nurs Heal Serv 2020; 3: 533–539.

Geaney F, Fitzgerald S, Harrington JM, et al. Nutrition knowledge, diet quality and hypertension in a working population. Prev Med Reports 2015; 2: 105–113.

Komalasari V, Shalahuddin I, Harun H. Gambaran pengetahuan, sikap dan perilaku tentang manajemen diet pada pasien hipertensi di Garut, Indonesia. Holistik J Kesehat 2020; 14: 494–502.

Proboningsih J, Almahmudah M. Gambaran kepatuhan diet dan minum obat pada pasien hipertensi di wilayah kerja Puskesmas Pacar Keling Surabaya. In: Prosiding Seminar Nasional Kesehatan Poltekkes Kemenkes Surabaya. 2019, pp. 6–10.

Maharjan N, Maharjan N, Li R. Knowledge on diet among the hypertensive patients in a tertiary care center Nepal: A descriptive cross-sectional study. J Nepal Med Assoc 2020; 58: 98–101.

Vanitha D, Anitha Rani M. Knowledge and practice on lifestyle modifications among males with hypertension. Indian J Community Heal 2015; 27: 143–149.




DOI: https://doi.org/10.30736/md.v13i1.293

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




 

 

 

 



Published By:

Vocational Program of Midwifery

Universitas Islam Lamongan Jl. Veteran No. 53A, Lamongan, Jawa Timur



Creative Commons License
JURNAL MIDPRO is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.