The Relationship Between Level of Knowledge About Diet With Diabetes Mellitus Diet Compliance at Pangkur Public Health Center, Ngawi Regency

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30736/md.v13i1.292

Keywords:

Diabetes Mellitus, Knowledge, Compliance

Abstract

Diabetes Mellitus (DM) is a non-communicable disease that often causes health problems in the community. One way to avoid complications of DM is to adjust the diet. Adherence to the DM diet is a problem for DM patients in the community. The purpose of this study was to determine the relationship between the level of knowledge about diet with dietary compliance in patients with diabetes mellitus. This research is a quantitative study using a cross sectional design. A sample of 37 respondents was taken using the Simple Random Sampling technique. Bivariate analysis conducted in this study used the Spearman test. The results of the study obtained Pearson correlation with p value = 0.000 <0.05 with a correlation level of 0.779. In conclusion, there is a relationship between the level of knowledge about diet and dietary compliance in patients with diabetes mellitus with a very strong correlation level. Knowledge about diabetes mellitus is one of the factors in increasing dietary compliance in people with diabetes mellitus. Health workers should be more active in involving families in the care of patients with diabetes mellitus.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Mulyadi Mulyadi, Akademi Keperawatan dr.Soedono Madiun

keperawatan

References

Husnah, Zufry H, Maisura. Hubungan Pengetahuan dengan Kepatuhan Diet Pasien Diabetes Melitus Dalam Menjalani Terapi di RSUD Dr. Zainoel Abidin Banda Aceh. J Kedokt Syiah Kuala. 2014;6(Dm):62–6.

Niven N. Psikologi Kesehatan: Pengantar Untuk Perawat & Profesional Kesehatan Lain. 2nd ed. Jakarta: EGC; 2018. 89 p.

Iragama F, Sustini F. Hubungan Antara Tingkat Pengetahuan Dengan Kepatuhan Pasien Dalam Menjalani Terapi Obat Antidiabetes Oral Pada Diabetes Mellitus Tipe 2 Di Rumah Sakit Universitas Airlangga Tahun 2015. J Fak Kedoteran Unair. 2015;2015:73–7.

Perkeni. Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe2 di Indonesia [Internet]. Perkumpulan Endokrinologi Indonesia. 2015 [cited 2020 Aug 3]. p. 12. Available from: http://pbperkeni.or.id/doc/konsensus.pdf

IDF. IDF Diabetes Atlas [Internet]. International Diabetes Federation. 2015 [cited 2020 Aug 3]. p. 23. Available from: http/www.idf.org/diabetesatlas/5e/t he-global-burden

Balitbangkes. Riset Kesehatan Dasar. Kementerian Kesehatan RI, Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan; 2013.

Dinkes Kabupaten Ngawi. Profil Kesehatan. Ngawi; 2019.

Bistara DN, Ainiyah N. Hubungan Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Pada Penderita Diabetes Mellitus Di Posyandu Lansia Cempaka Kelurahan Tembok Dukuh Kecamatan Bubutan Surabaya. J Ilm Kesehat. 2018;13(I):51–7.

Rahayu D. Hubungan tingkat pengetahuan tentang diet dengan perilaku kepatuhan melaksanakan diet pada pasien diabetes mellitus. J Keperawatan. 2016;4:11–7.

Kemenkes RI. Profil Kesehatan Indonesia 2015. Jakarta: Balitbangkes RI; 2016.

Hassan HA, Tohid H, Amin RM, Badrulnizam M, Bidin L, Muthupalaniappen L, et al. Factors influencing insulin acceptance among type 2 diabetes mellitus patients in a primary care clinic : a qualitative exploration. BMC Fam Pract [Internet]. 2017;14(3). Available from: http://www.biomedcentral.com/1471-2296/14/164

Notoadmodjo S. Pengantar Ilmu Perilaku Kesehatan. 2nd ed. Jakarta: Rineka Cipta; 2014. 174 p.

Ulum MM, Nugroho S. Gambaran Pengetahuan Kader Kesehatan Jiwa Tentang TAK Stimulasi Persepsi Mengontrol Halusinasi di Wilayah Puskesmas Sukorejo Blitar. J Ners dan Kebidanan. 2017;4(3):211–7.

Wuri NR, Hanafi P, Wulandari M. Hubungan Tingkat Pengetahuan Tentang Diet Dengan Kepatuhan Diet Penderita Hipertensi Di Klinik 24 Jam Mardi Mulya Semarang. 2018;001.

Purnomo ED. Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Dengan Kepatuhan Diit Pada Penderita Hipertensi Di Puskesmas Siantan Hilir Pontianak. Universitas Tanjungpura; 2016.

Fatmi E, Tahlil T, Mulyadi. Faktor Determinan Kepatuhan Diet pada Pasien Hipertensi dengan Pendekatan Health Promotion Model ( HPM ). Pros Semin Nas Pascasarj. 2017;(2013):102–10.

Lestari SP. Psikologi Keluarga: Penanaman Nilai dan Penanganan Konflik dalam Keluarga. Jakarta: Prenada Media Group; 2012.

Mubarak W, Chayatin N, Rozikin K, Supriadi. Promosi Kesehatan: Sebuah Pengantar Proses Belajar Mengajar dalam Pendidikan. Yogyakarta: Graha Ilmu; 2007.

Tania M. Hubungan Pengetahuan Remaja dengan Perilaku Konsumsi Minimun Ringan di SMKN 2 Baleendah Bandung. Keperawatan. 2016;4(1).

Downloads

PlumX Metrics

Published

2021-06-01

How to Cite

Mulyadi, M., Mulyono, D., & Sriyatun, S. (2021). The Relationship Between Level of Knowledge About Diet With Diabetes Mellitus Diet Compliance at Pangkur Public Health Center, Ngawi Regency. Jurnal Midpro, 13(1), 69–77. https://doi.org/10.30736/md.v13i1.292